05/11/2024
Les metodologies de desenvolupament de software no són un concepte nou, ja que durant la dècada del 1960 es van començar a crear els sistemes tradicionals de cicle de vida. L’objectiu principal era poder desenvolupar nous sistemes d’informació a gran escala que fossin funcionals, d’una manera estructurada, metòdica i reiterativa per a cada fase del cicle de vida. Des de llavors i fins als nostres dies, s’han desenvolupat moltes altres metodologies, cadascuna amb els seus avantatges i inconvenients.
Una metodologia de desenvolupament de software és un marc de treball (framework) utilitzat per estructurar, planificar i controlar el procés de desenvolupament d’un software. Té com a objectiu establir un enfocament sistemàtic en el desenvolupament informàtic.
La metodologia de desenvolupament de software proporciona una estructura perquè els equips de desenvolupadors puguin treballar junts de la manera més eficient. Senta les bases de la comunicació entre ells i determina com es comparteix la informació dins de l’equip. També ajuda a facilitar la comunicació entre l’equip de desenvolupadors i el client o “product owner”, comprendre millor el que volen els usuaris, optimitzar temps i costos, a més de reduir el risc i la incertesa.
Tots els desenvolupadors de software són conscients que utilitzar una metodologia de desenvolupament de software per al desenvolupament dels seus projectes és primordial. No obstant això, no existeix una metodologia ideal, ja que cada una té els seus pros i contres. Depenent de l’estructura, els requisits del projecte i els objectius de l’equip, s’escollirà una o altra.
D’una banda, permeten validar més ràpidament les necessitats, requisits i funcionalitats del software amb els usuaris finals. D’altra banda, faciliten l’estructura, la coordinació i la comunicació de l’equip de desenvolupadors, així com les pautes de comunicació, feedback i revisió amb el client. D’aquesta manera, es consideren les implicacions de cada canvi que es vol realitzar en els resultats globals del projecte.
T’imagines les conseqüències de no validar la idea ràpidament, o de fer constantment canvis en el desenvolupament de software sense considerar totes les implicacions? Pèrdua de diners i d’esforç, que acaba produint una aplicació vulgar que no aporta cap valor.
Les metodologies de desenvolupament de software van ser concebudes per beneficiar tant l’equip de desenvolupadors com els clients. Escollir la metodologia adequada fa que la comunicació sobre el desenvolupament es dugui a terme utilitzant els canals apropiats i que per prendre decisions es tinguin en consideració tots els factors que afecten el projecte.
D’aquesta manera, s’aconsegueix evitar les ineficiències i proporcionar un cronograma de lliurament el més precís possible. Evitant reaccionar a cada input des del primer moment, el projecte de desenvolupament aconsegueix tant organització com estructura.
Els equips de desenvolupament tenen moltes i diferents opcions a l’hora de triar una metodologia de desenvolupament de software. La majoria d’elles es poden segmentar en model en cascada, iteratiu o continu. A continuació, et detallem les 8 metodologies més habituals en l’actualitat:
Està en boca de tothom, i possiblement es tracta d’una de les metodologies més habituals. El focus de la metodologia Agile és satisfer els usuaris en lloc de centrar-se en la documentació i la rigidesa de processos.
Utilitzant la metodologia de desenvolupament Agile, les tasques es divideixen en sprints curts d’una a quatre setmanes de durada cadascun. És un model iteratiu que implica diferents proves al llarg del procés de desenvolupament. Els desenvolupadors recullen constantment el feedback dels seus clients i usuaris, implementant canvis en base als seus comentaris.
Amb la metodologia de desenvolupament Agile, la comunicació entre l’equip de desenvolupadors, els clients i els usuaris és una prioritat.
La metodologia Agile és ideal per a projectes els requisits dels quals canvien ràpidament i sense un pressupost definit. Això sol ser especialment adequat per al desenvolupament de software en un nou nínxol o de R+D. En aquests casos interessa implementar noves idees a mesura que es coneixen millor les necessitats del mercat.
El model SCRUM és probablement una de les metodologies de desenvolupament més flexibles que existeixen. Està basat en el marc de treball Agile i es beneficia de l’enfocament incremental i iteratiu. Es pot dir que aquest model és una implementació concreta d’Agile. La metodologia de desenvolupament SCRUM involucra el “product owner”, el “Scrum Master” així com l’equip de desenvolupament.
El product owner recull tota la informació del client i s’encarrega que l’equip de desenvolupadors estigui enfocat en el compliment de tots els requisits del client. Paral·lelament, el Scrum Master actua com a facilitador, assegurant-se que tots els membres de l’equip de desenvolupadors estiguin alineats amb el procés SCRUM. Com resulta obvi, la resta de l’equip s’encarrega d’executar el desenvolupament.
La metodologia SCRUM és ideal en un entorn accelerat per la manera en què es realitzen totes les tasques en els diferents sprints. Cada sprint sol durar fins a 4 setmanes i la seva ràpida execució permet que els equips puguin identificar problemes, proposar solucions, provar i recollir comentaris en un breu període de temps. Això fa que la gestió de projectes amb exigències de temps ràpides sigui molt més fàcil.
La metodologia de desenvolupament SCRUM és ideal per a projectes amb requisits no del tot clars i que requereixen adaptacions a possibles canvis. Permet fer entregues de versions completament funcionals a mesura que s’avança en el desenvolupament. Per la seva naturalesa, el model SCRUM només és efectiu si es compta amb un equip de desenvolupadors altament experimentats i molt compromesos.
Tot i existir des de fa dècades i oferir solucions als sectors de la fabricació i la construcció, aquesta metodologia de desenvolupament de software continua sent utilitzada actualment. Es tracta d’un mètode senzill i lineal en què les diferents etapes de desenvolupament es troben estructurades de manera seqüencial en cascada.
La seva fàcil comprensió la fa molt habitual en equips amb poca experiència en disseny. En tractar-se d’un procés seqüencial on cada etapa s’ha de completar abans de passar a la següent, no permet tornar enrere en la seva execució. Això la converteix en una metodologia poc flexible i que cal evitar en projectes on els requisits poden canviar ràpidament. D’altra banda, encaixa bé en projectes grans on es requereix un pressupost tancat.
La metodologia de desenvolupament de software en cascada és útil per a projectes amb un abast molt definit. No resulta adequada per a projectes amb moltes incògnites. La seva aplicació ideal es dóna en projectes amb resultats predictibles i que no requereixen R+D.
Aquesta metodologia va sorgir fa diverses dècades a la indústria automobilística, amb els principis de fabricació de Toyota. Està enfocada en maximitzar la productivitat, minimitzant així les activitats poc productives. La metodologia de desenvolupament de software Lean se centra en l’aprenentatge i la millora contínua, permetent als equips de desenvolupadors mantenir una mentalitat oberta durant tot el procés, considerant tots els factors abans de prendre decisions.
Un software ha d’oferir valor, funcionalitat i una utilitat clara i concreta als seus usuaris. Per aconseguir aquest objectiu, és important reduir al mínim les opcions, possibles camins i funcionalitats aplicant pràcticitat i simplicitat. Els equips de desenvolupament han de centrar-se i prioritzar aquelles funcionalitats que aportin valor, deixant per a un futur les sofisticacions i funcionalitats secundàries. S’aplica el principi de descartar totes aquelles funcionalitats que no són core.
La metodologia de desenvolupament de software Lean és ideal per a projectes que necessiten prototips o MVPs. En centrar-se en maximitzar la productivitat, es poden obtenir grans resultats amb un equip petit. Sol ser menys indicada per a projectes més grans, ja que cal un equip més ampli per gestionar totes les tasques.
Aquesta metodologia de desenvolupament es va concebre fa més de 30 anys i ha estat utilitzada com a model per a altres marcs de desenvolupament iteratius moderns. Se centra en obtenir resultats finals en el menor temps possible sense comprometre la seva qualitat.
El model RAD té 4 etapes, que passen per la presa de requisits, la creació de prototips, les proves i la implementació final. A diferència dels models lineals, la metodologia de desenvolupament Rapid Application es focalitza en el disseny de prototips en base a especificacions perquè puguin ser provats pel client, podent realitzar tests A/B. Això es gestiona a través de múltiples iteracions fins que el client està satisfet amb els resultats.
El feedback generat per les proves dels prototips contribueix a eliminar gran part dels riscos del desenvolupament final. Per la seva naturalesa, aquesta metodologia augmenta les possibilitats d’èxit en el llançament dins dels temps establerts, encara que també augmenta el cost de desenvolupament.
Avantatges del desenvolupament Rapid Application
Inconvenients del desenvolupament Rapid Application
Adequat per a
La metodologia RAD és ideal per a equips altament qualificats i clients que s’involucren activament en el desenvolupament del projecte, a més de disposar de molt pressupost. Per aquest motiu, són projectes amb una garantia molt elevada en el resultat final. Amb aquest model, la comunicació és clau, a més de la inversió en eines RAD, com poden ser aplicacions low-code / no-code per accelerar el desenvolupament. Aquest tipus de metodologia també encaixa molt bé en parts concretes i petites d’un projecte més gran.
Les metodologies de desenvolupament de software permeten models de treball pautats per crear software i aplicacions. El seu ús resulta fonamental per optimitzar els processos de desenvolupament de software i aplicacions modernes.
No existeix una metodologia de desenvolupament ideal, ja que cada una té els seus avantatges i desavantatges. L’elecció d’una metodologia variarà en funció de l’estructura de l’equip de desenvolupadors i la seva experiència, a més dels requisits del projecte, el seu sector, els objectius, el pressupost i altres factors implicats.
L’equip de desenvolupadors de GooApps treballa amb una implementació pròpia dels avantatges del Design Thinking, Lean, Agile, Scrum i Cascada: El focus s’estableix en les necessitats de l’usuari, perfilant el user journey amb el disseny d’un prototip abans de començar el desenvolupament, podent així realitzar tot tipus de proves amb usuaris finals. Es prioritza la funcionalitat, la qualitat i la utilitat dels resultats de manera que compleixin expectatives i tinguin el ROI esperat.
A través de l’experiència en tota mena de projectes, s’ha definit una metodologia de desenvolupament de software que facilita un entorn àgil. Es sol treballar en sprints de dues setmanes, amb versions i entregables funcionals a la finalització de cada sprint. Es realitzen reunions diàries, retrospectives i demostracions de producte amb el client, definint i perfilant les millors funcionalitats. Gràcies a aquesta metodologia, en cada entrega incremental és possible publicar o llançar l’última versió desenvolupada.
Completa el formulari i GooApps® t’ajudarà a trobar la millor solució per a la teva organització. Ens posarem en contacte amb tu molt aviat!