12/11/2024
La mida del mercat de la salut digital a nivell mundial estava valorada en 96.500 milions de dòlars l’any 2020, amb una estimació de creixement anual (CAGR) de més del 15% fins al 2028. Aquesta tendència s’ha fet encara més evident en el context de la COVID-19, amb un creixement significatiu en la demanda dels serveis de telemedicina. A més, segons un estudi de la GSMA, els telèfons intel·ligents assoliran una penetració de mercat d’aproximadament el 80% el 2025, fet que implica una adopció creixent de les apps de salut mòbil tant per part dels metges com dels pacients.
En aquest article t’expliquem tots els aspectes a tenir en compte quan et planteges fer una app de salut. També et detallem els 5 passos bàsics que s’haurien de seguir des del moment en què es planteja una idea fins que es llança una aplicació de salut al mercat.
Les Apps de Salut són aplicacions mòbils que solucionen o simplifiquen molts reptes de la medicina: fan un seguiment de les dades de salut del pacient, proporcionen assistència remota, permeten accedir a metges 24/7 i poden oferir consells de salut, entre d’altres. El nínxol de salut digital és molt ampli, i els tipus d’apps de salut poden ser molt diversos en funció dels objectius i beneficis que proporcionen.
Si analitzem els diferents tipus d’Apps de Salut existents al mercat, podem segmentar-les en funció de tres audiències principals: Pacients, Personal Mèdic i Hospitals. A continuació es llisten els principals tipus d’apps mèdiques segons l’audiència a la qual van dirigides.
Una app de salut per a pacients no sempre requereix la implicació d’un professional de la salut, però tot i així, poden proporcionar al pacient molta informació rellevant per a la seva salut. Exemples d’aplicacions per a pacients serien l’app Prevemama, que ajuda a prevenir el càncer de mama, o l’app Coronacheck, que garanteix la seguretat en teràpies respiratòries. Les aplicacions de salut per a pacients poden incloure una o diverses funcionalitats, com ara:
Una app de salut per a personal mèdic habitualment involucra metges i professionals d’infermeria. Aquest tipus d’apps, que fan de pont en la comunicació i els processos de tractament entre personal mèdic i pacients, es denominen apps professionals. Exemples d’aplicacions per a personal mèdic serien una aplicació d’e-learning per a personal sanitari o l’app Walkway, que ajuda en el seguiment quirúrgic de pacients. Les aplicacions de salut per a personal sanitari solen incloure una o diverses de les següents funcionalitats:
Una app de salut per a hospitals busca solucionar els diferents reptes d’administració i gestió d’aquests centres mèdics. Un exemple seria una aplicació mòbil de control de despeses per a hospitals. Les funcionalitats que solen tenir aquestes apps són una o diverses de les següents:
De la mateixa manera que un negoci busca solucionar un problema no resolt al mercat, les apps mòbils també intenten solucionar o millorar solucions existents a problemes concrets. Un dels motius pels quals les apps de salut s’han fet tan populars és que solucionen els reptes i necessitats de metges i pacients de manera molt eficaç. A continuació, es mencionen algunes de les avantatges i beneficis que pot oferir una app de salut des de la perspectiva del personal mèdic i del pacient.
Una app mòbil de salut permet que un professional mèdic monitoritzi un pacient encara que es trobi lluny físicament. A més, el metge pot estalviar molt de temps visitant el pacient de manera personal, contactant a través de videotrucada, trucada o fins i tot xat.
Una aplicació mèdica pot ajudar els professionals mèdics a gestionar el seu horari laboral de manera eficient, aconseguint que les cites es programin en el moment més adequat per a ells. A més, els permet gestionar les tasques més bàsiques amb el mòbil i les apps web.
La falta de confiança d’un pacient envers el seu metge pot arribar a ser més preocupant que un mal de queixal. L’era digital en què ens trobem exigeix una bona presència digital, fet que contribueix al reconeixement de marca que té un metge o un centre mèdic. Per al pacient, ser tractat per un metge o hospital amb una marca digital ben treballada augmenta les probabilitats que triï el mateix professional o centre en futures ocasions.
Les apps mèdiques permeten que els pacients es comuniquin de manera còmoda i senzilla mitjançant videoconferència amb els seus metges. A més, els doctors disposen d’eines per examinar i fer un seguiment adequat dels seus pacients. Fins i tot poden prescriure medicaments i controlar-ne el règim.
Per raons òbvies, les cites en línia tenen un cost menor que les presencials. No només per evitar desplaçaments, sinó que és habitual que metges i clíniques privades estableixin preus més baixos per a les visites en línia.
En el cas de la salut privada, ja no és necessari pagar en efectiu. Els pacients poden programar una visita i fer el pagament a través de la mateixa app. És accessible, ràpid i eficient.
Amb l’ús d’apps de salut, la majoria d’incidències es poden resoldre sense que els pacients hagin de sortir de casa. Així eviten perdre temps en desplaçaments o esperant a la consulta. A més, poden tenir disponible el seu historial clínic de manera electrònica.
Per fer una App de Salut necessitaràs:
Igual que succeeix amb els negocis, desenvolupar una app pot ser una pèrdua de temps i diners si no aporta valor a l’usuari. El pas fonamental, com a punt de partida per trobar aquest valor, és aconseguir respondre a la següent pregunta:
Pot ser que el problema que busques resoldre sigui ajudar pacients amb Alzheimer amb una app mèdica de estimulació cognitiva, o potser estàs pensant en desenvolupar una app que ajudi a detectar el risc de patir càncer de mama. Potser vols facilitar el seguiment quirúrgic dels pacients o oferir màsters i postgraus mèdics amb una aplicació d’e-learning. Potser el teu objectiu és optimitzar els recursos d’un hospital amb una app de control de despeses. Per últim, potser vols millorar el rendiment i la tècnica dels corredors mitjançant una app de fitness.
Sigui quina sigui la teva idea, ha d’estar basada en un problema ben identificat del mercat on vols llançar la teva app de salut. A GooApps, aquest pas es coneix com la fase DISCOVER.
Un cop identificat aquest problema i definida la proposta de valor, hauràs de continuar amb l’estudi de mercat: investigar el nínxol i identificar els teus competidors. Quins valors ofereixen? Quins són els seus punts forts i febles? I, el més important: De quina manera la teva app de salut pot destacar respecte a la resta?
Aquest és un pas crític per als equips desenvolupadors d’apps de salut. L’atenció mèdica és un tema molt delicat i, com a conseqüència, les apps mèdiques també ho són. Quan es planifica el desenvolupament d’apps de salut, és essencial complir les regulacions de protecció de dades així com les certificacions mèdiques, en funció del tipus d’aplicació a desenvolupar.
A Europa, totes les apps que gestionen informació personal, com dades mèdiques, han de complir estrictament amb el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR en anglès). Als Estats Units, el desenvolupament d’una app mèdica requereix complir amb les regulacions HIPAA. En tots els casos, les dades dels pacients han d’enviar-se i rebre’s des de les apps mèdiques en un format xifrat i a través d’una connexió segura.
A més, segons el tipus i les funcionalitats de l’aplicació de salut a desenvolupar, també cal complir una sèrie de certificacions mèdiques i especificacions tècniques, com ara:
Els equips professionals desenvolupadors d’apps de salut no es llancen directament a escriure codi un cop definides les funcionalitats i característiques que es volen implementar. I no és perquè no puguin, sinó perquè saben que no ho han de fer, principalment per una qüestió econòmica. Cada línia de codi té un cost, i resulta molt més eficient, econòmicament parlant, completar primer el concepte d’una app de salut abans de començar-ne el desenvolupament.
Això es fa creant un prototip. Les funcionalitats i característiques de l’app mèdica es plasmen en pantalles clicables que es poden interactuar i que semblen pràcticament un producte real i acabat. La màgia del prototipat és que:
I tot això sense invertir un sol euro del pressupost de desenvolupament. Tot i que el treball de UX i UI és un dels punts més importants quan es vol fer una app de salut, el més habitual és que representi només una petita part del cost total, a diferència del desenvolupament mitjançant programació.
Hi ha una multitud d’eines que permeten fer prototips interactius de manera ràpida i intuïtiva. Algunes, com Balsamiq o Proto.io, són tan fàcils d’utilitzar que resulta temptador posar-se a dissenyar maquetes. Altres, com Adobe XD o InVision, requereixen recursos i desenvolupadors d’apps mòbils de salut.
En definitiva, quan es realitza un bon prototip, d’alguna manera es crea una app mèdica i, al mateix temps, no es crea. L’única diferència és que, en aquesta fase, els usuaris potencials de l’app no la poden descarregar ni tampoc utilitzar funcionalitats que no estiguin connectades amb el prototip.
A GooApps, aquest pas també té nom propi i es coneix com a Fase DEFINE. Inclou l’arquitectura, el disseny i el prototipatge de solucions tecnològiques intuïtives i usables omnicanal mitjançant serveis de UX Design i Visual Design.
Un cop tens una idea clara i has creat un prototip que soluciona un o diversos problemes del mercat, la teva app mèdica comença a prendre forma. El següent pas, abans de convertir l’aplicació en un producte funcional, és escollir el stack tecnològic que utilitzaràs.
El stack de tecnologia és la combinació de tecnologies que s’utilitzaran per desenvolupar una aplicació. Generalment, inclou llenguatges i frameworks de programació, bases de dades, eines de front-end i back-end, així com les connexions amb aplicacions mitjançant APIs. El stack tecnològic o tech stack determina el tipus d’app de salut que pots desenvolupar, l’eficiència que pots assolir i els recursos humans necessaris per arribar al resultat final.
Els diferents elements que cal tenir en compte en un stack tecnològic es poden classificar en els següents grups típics:
Els escolliràs en funció de l’entorn en què has decidit desenvolupar la teva app mèdica, segons com vols fer el backend i l’experiència d’usuari, i per a quins dispositius vols que estigui disponible l’aplicació.
Aquest grup inclou els servidors, les xarxes de distribució del contingut, l’enrutament i els serveis d’emmagatzematge en memòria cau, que permeten que les apps enviïn i rebin sol·licituds, funcionin de manera fluida i escalin la seva capacitat segons sigui necessari.
Es tracta de bases de dades relacionals i no relacionals, data warehouses i pipelines de dades que et permetran emmagatzemar i consultar totes les dades actuals i passades. Això és fonamental per guardar correctament tot el que passa a l’app i també per entendre com es comporta un usuari quan la fa servir.
Agrupació de llenguatges, biblioteques i utilitats dissenyades per facilitar la creació d’aplicacions. Proporcionen estructures per gestionar sol·licituds d’usuaris, interactuar amb bases de dades i realitzar funcions com l’enviament de correus electrònics de registre o restabliment de contrasenyes.
Inclou els serveis i marcs utilitzats per a l’experiència d’usuari, com la interfície i totes les funcionalitats implementades per als usuaris.
Ajuden a connectar-se a extensions del teu stack tecnològic. Poden ser col·leccions d’APIs preconstruïdes o portes d’enllaç per gestionar el tràfic quan necessites enviar i rebre grans quantitats d’informació amb altres sistemes.
Permeten entendre el rendiment de cada capa del teu stack tecnològic. Recopilen analítiques sobre el funcionament del programari i permeten fer un seguiment de l’estat dels servidors, bases de dades, serveis i altres sistemes interns.
Aquestes eines recopilen dades de diverses fonts internes i del mercat per permetre decisions complexes d’alt nivell. Inclouen formes innovadores de reportar i analitzar dades.
Eines que es fan servir per rastrejar, guardar i analitzar el comportament dels usuaris en cada etapa del seu viatge. Proporcionen insights clars i organitzats sobre els usuaris de l’app de salut.
Quan arribes a aquest pas, ja tens clares les funcionalitats i característiques amb què la teva app mèdica entrarà al mercat. També tens un prototip interactiu que sembla completament funcional. Has definit tots els recursos tecnològics i humans necessaris per dur a terme el projecte. Et sents totalment preparat i creus que res no pot impedir que et llancis de ple al desenvolupament de la teva app de salut, oi?
Doncs bé, en la majoria de casos això és cert, però no et precipitis si la teva expectativa és crear una aplicació mèdica extraordinària. Et suggerim que et concentris en alguns punts crítics durant el procés de desenvolupament per assegurar-te que estàs creant una app mèdica que tindrà un impacte excepcional al mercat.
Per atreure el major nombre d’usuaris possible, probablement hauràs definit una sèrie d’APIs en el teu stack tecnològic. Això et permetrà recaptar dades de localització i proximitat, fer un seguiment de signes vitals mitjançant HealthKit o altres dispositius mèdics, treballar amb l’Historial Clínic Electrònic (ECE o EHR, per les seves sigles en anglès), entre d’altres funcionalitats durant el desenvolupament de l’app de salut.
Assegura’t simplement que les APIs que escullis estiguin disponibles per a ús comercial i verifica si serà necessari obrir el codi font pel fet d’utilitzar-les.
És possible que Agile i/o Lean ja siguin part del teu lema de treball, i aquest és el moment de posar-los en pràctica. Durant el desenvolupament d’una app mòbil de salut, fent sprints setmanals, probablement aconseguiràs el resultat desitjat més ràpidament i amb menys iteracions de les esperades. Això et permetrà disposar de temps per fer més proves i ajustar sprints addicionals si cal.
Un altre aspecte important és l’entrega contínua o continuous delivery. L’equip de desenvolupadors de la teva app de salut hauria d’habilitar un entorn de desenvolupament que permeti a tu, al responsable de producte i als possibles enginyers de control de qualitat provar les funcionalitats completades sense interferir en el desenvolupament de les següents.
Finalment, hauràs de comprendre les diferències entre una app nativa, una app híbrida i una app web. Si decideixes desenvolupar l’app de salut per a Android, probablement arribaràs a un volum més gran d’usuaris que si ho fas per a iOS. En canvi, si optes per un desenvolupament amb React Native o un altre framework cross-platform native, podràs llançar-la tant per a iOS com per a Android, ampliant l’audiència potencial.
A GooApps, anomenem aquesta fase MVP com a Fase DEVELOP. Inclou el desenvolupament d’aplicacions per a tots els dispositius mòbils, aplicant tecnologies innovadores i combinant Continuous Delivery amb metodologies Agile i Lean.
Determinar el cost d’un producte digital és una tasca essencial, però també pot ser un desafiament.
Per ajudar les empreses a superar aquest repte, GooApps ha desenvolupat la Calculadora de Productes Digitals. Aquesta eina innovadora té en compte tots els factors que intervenen en el cost de desenvolupament d’un producte digital, proporcionant una estimació de costos personalitzada i més precisa.
La calculadora és increïblement fàcil d’utilitzar. Només necessites respondre algunes preguntes sobre el teu projecte, com el sector al qual et dirigeixes, el tipus de negoci, la mida de la teva empresa, entre altres.
Volem finalitzar amb algunes conclusions importants:
A GooApps comptem amb una àmplia experiència en el desenvolupament d’Apps de Salut. Sabem com fer aplicacions que compleixen les certificacions mèdiques i les lleis de protecció de dades, des de la definició del problema fins a un producte llest per ser llançat al mercat. Tens una idea per a una app de salut i necessites un equip especialitzat que t’acompanyi en el procés de desenvolupament? Contacta amb nosaltres, estarem encantats d’ajudar-te!
El preu mitjà per desenvolupar una app de salut pot variar molt en funció dels objectius, les funcionalitats i els frameworks de desenvolupament que s’escullin. El cost mitjà per desenvolupar una aplicació mèdica per a iOS i Android amb una infraestructura completa de back-end i el seu disseny pot oscil·lar entre 40.000 i 80.000 €.
La col·laboració i una mentalitat centrada en el producte són fonamentals per crear qualsevol app efectiva. Un bon treball entre professionals de producte, disseny i desenvolupament farà possible que una app mòbil compleixi les necessitats dels usuaris.
El temps aproximat per desenvolupar una aplicació de salut és d’uns 5 o 6 mesos, depenent dels requisits: les funcionalitats que s’han d’implementar, el disseny i els especialistes involucrats en el procés.
Completa el formulari i GooApps® t’ajudarà a trobar la millor solució per a la teva organització. Ens posarem en contacte amb tu molt aviat!